català | español | english
ets a: inici >> l'oli d'oliva >> història
L'oli d'oliva és, sens dubte, l'ofrena més valuosa que la cultura grecollatina ens ha deixat
L'oli d'oliva és, sens dubte, l'ofrena més valuosa que la cultura grecollatina ens ha deixat als països de la Mediterrània.

A banda de ser un aliment fonamental l'oli d'oliva era considerat un producte bàsic en medicina, higiene i cosmètica. Actualment hi ha una recuperació d'aquests usos.

història
L'oli d'oliva és un element fonamental en la cultura dels països mediterranis. L'origen del conreu de l'olivera es remunta a fa més de 6.000 anys i resten indicis del seu ús encara més antic. De fet, molts pobles de la Mediterrània basaven la seva economia en el comerç de l'oli d'oliva. Se sap que l'oli d oliva no era tan sols un element clau en l'alimentació d'aquests pobles, sinó que, a més, el seu ús tenia moltes altres aplicacions pràctiques -terapèutiques i cosmètiques- i de tipus simbòlic com les ofrenes als déus o la unció dels nadons.

L'oli d'oliva era també de primera necessitat en les llànties per a la il·luminació domèstica i un element bàsic en la majoria de receptes descrites al primer llibre de cuina conegut, elaborat pels romans.

D'aleshores ençà, ha continuat sent un dels productes diferencials de la cuina catalana i en tots els països de la Mediterrània, de manera que en el darrer segle, les seves virtuts organolèptiques i de salut n'han escampat l'ús a la resta de països desenvolupats.