Olis d’Oliva Catalans DOP

L’oli d’oliva és, sens dubte, l’ofrena més valuosa que la cultura grecollatina ens ha deixat, avui pràcticament totes les zones olivareres de Catalunya tenen o tindran reconeguts els seus olis d’oliva verge extra mitjançant una denominació d’origen protegida.

QUÈ ÉS UNA DOP?

Una DOP (Denominaci d’Origen Protegida) és un distintiu de qualitat reconegut a nivell comunitari, el que certifica la procedència d’un producte agroalimentari d’una àrea determinada.

Els productes amb DOP tenen una reputació lligada al seu origen i unes característiques de qualitat essencialment o exclusivament donades pel medi geogràfic on es produeixen i s’elaboren, considerant els factors naturals i humans. La producció, la transformació i l’elaboració del producte han tingut lloc a la zona geogràfica que li dóna el nom.

Catalunya té uns olis d’oliva excel·lents, diferents en color, sabor i aroma segons les comarques. La varietat de l’oliva, l’entorn natural, les característiques orogràfiques del territori, el clima, les pràctiques de cultiu i d’extracció són els factors que determinen la personalitat pròpia de cada un dels olis d’oliva catalans.

Actualment a Catalunya hi ha cinc denominacions d’Origen Protegides d’olis d’oliva verge extra reconegudes: Les Garrigues, Siurana, Oli de Terra Alta, Oli del Baix Ebre-Montsià i Oli de l Empordà.

VALORACIÓ

L’oli d’oliva verge és l’únic aliment que té establertes les seves característiques organolèptiques mitjançant reglament comunitari. Els olis d’oliva verges es caracteritzen per la intensitat dels diferents atributs positius que presenten.

En el moment de la recol·lecció les olives han d’estar en el seu punt òptim de maduració i sense cap defecte.

Aconseguir la qualificació de verge extra comporta el rigorós compliment d’una sèrie de requisits que comencen al camp, amb les oliveres i la collita i la manipulació de les olives.

Les olives han d’estar en el seu punt òptim de maduració en el moment de la seva recol·lecció; han de ser de bona qualitat, sense defectes ni alteracions, i tot el procés d’elaboració i d’extracció s’ha de dur a terme en condicions adequades. El control de tots aquests factors fan de l’oli d’oliva verge extra un oli amb unes característiques excepcionals de composició, aspecte, fragància i sabor, les quals el converteixen en un aliment únic.

El tast de l’oli d’oliva verge es porta a terme sota unes condicions normalitzades establertes per reglament comunitari.

La valoració de les característiques organolèptiques (sabor i aroma) dels olis d’oliva verge és realitzada per un grup d’experts en oli reunits en el que s’anomena panel de tast d’olis. Els tastadors se centren en l’aroma i el sabor de l’oli.

ON COMPRAR?

Aquests són alguns dels olis verge extra de major qualitat amb denominació d’origen protegida que pots comprar a Amazon.

Oleaurum Siurana

Les Garrigues (Lleida) 5l

Oliflix ECOLOGICO Terra Alta

Verge Extra l`Empordà CLOS DE LA TORRE

GASTRONOMIA I SALUT

L’oli d’oliva verge és un signe d’identitat de la cultura gastronòmica catalana.

En tractar-se del suc natural de les olives, permet l’apreciació màxima de les propietats organolèptiques, cosa que el converteix en únic. Així mateix, presenta un valor culinari molt superior a qualsevol altre tipus d’oli i el seu ús per a la preparació, l’amanit, la cocció o la fritura de plats diferents no ofereix alternativa des d’un punt de vista gastronòmic.

A la cuina, l’oli d’oliva verge presenta infinites possibilitats. Ideal pel seu sabor, aroma, color i textura, s’integra a la perfecció en qualsevol tipus de preparat culinari de qualitat, des de la cuina més senzilla i tradicional, fins a la més elaborada i sofisticada i les més innovadores. De fet, són molts els restauradors de primera línia que actualment experimenten noves receptes amb oli d’oliva verge extra com a component principal o, fins i tot, com a component únic dels plats. Es tracta també d’un dels ingredients indispensables de la saludable i reconeguda dieta mediterrània.

La seva privilegiada composició, rica en àcid oleic, així com en vitamina E i en diferents compostos antioxidants, fa que presenti un efecte beneficiós per a la salut, efecte avalat per nombrosos estudis científics que demostren que el consum diari i habitual d’oli d’oliva verge contribueix a la prevenció i a la reducció del risc de malalties cardiovasculars, entre d’altres.

A la cuina, l’oli d’oliva verge presenta infinites possibilitats, ideal pel seu sabor, aroma i textura.

CATEGORIES

En el mercat es poden trobar 3 categories d’olis d’oliva

Oli d’oliva verge extra

Es tracta d’un oli d’oliva de categoria superior obtingut directament de les olives i només mitjançant procediments mecànics. És l’oli de més qualitat, amb unes propietats organolèptiques (aroma, sabor…) excepcionals, sense defectes i amb totes les vitamines i les substàncies naturals de l’oliva.

Oli d’oliva verge

Oli d’oliva obtingut també directament de les olives i només mitjançant procediments mecànics. Aquest tipus d’oli s’obté de la mateixa forma que l’anterior, raó per la qual conserva totes les vitamines i substàncies antioxidants naturals de l’oliva, però organolèpticament és menys excepcional.

Oli d’oliva

Conté exclusivament els olis d’oliva refinats i olis d’oliva verges. Aquest tipus d’oli conserva menys vitamines i substàncies antioxidants que els dos anteriors, ja que es perden en part durant els tractaments de refinació.

HISTÒRIA

L’oli d’oliva és, sens dubte, l’ofrena més valuosa que la cultura grecollatina ens ha deixat als països de la Mediterrània.

A banda de ser un aliment fonamental l’oli d’oliva era considerat un producte bàsic en medicina, higiene i cosmètica. Actualment hi ha una recuperació d’aquests usos.

L’oli d’oliva és un element fonamental en la cultura dels països mediterranis. L’origen del conreu de l’olivera es remunta a fa més de 6.000 anys i resten indicis del seu ús encara més antic. De fet, molts pobles de la Mediterrània basaven la seva economia en el comerç de l’oli d’oliva. Se sap que l’oli d oliva no era tan sols un element clau en l’alimentació d’aquests pobles, sinó que, a més, el seu ús tenia moltes altres aplicacions pràctiques -terapèutiques i cosmètiques- i de tipus simbòlic com les ofrenes als déus o la unció dels nadons.

L’oli d’oliva era també de primera necessitat en les llànties per a la il·luminació domèstica i un element bàsic en la majoria de receptes descrites al primer llibre de cuina conegut, elaborat pels romans.

D’aleshores ençà, ha continuat sent un dels productes diferencials de la cuina catalana i en tots els països de la Mediterrània, de manera que en el darrer segle, les seves virtuts organolèptiques i de salut n’han escampat l’ús a la resta de països desenvolupats.